Hvor meget CO2 udleder streaming?

Streaming af musik, film og tv-serier er blevet en integreret del af vores hverdag, men har du nogensinde tænkt over, hvor meget CO2 det egentlig udleder? I denne artikel vil jeg undersøge, hvor meget CO2 streaming udleder, og hvad vi kan gøre for at mindske vores påvirkning på miljøet.

Før vi går i dybden med CO2-udledning fra streaming, er det vigtigt at forstå, hvad der kræves for at streame indhold. Når du streamer musik eller video, skal dataene sendes fra serveren til din enhed (f.eks. din computer, telefon eller tv). For at dette kan ske, kræver det energi og ressourcer til at drive serverne, der hoster indholdet, samt til at overføre dataene via internettet til din enhed.

Der er flere faktorer, der påvirker mængden af CO2, der udledes under streaming. For det første afhænger CO2-udledningen af den kilde, der bruges til at generere den nødvendige energi. Hvis energien kommer fra vedvarende kilder som sol- eller vindenergi, vil CO2-udledningen være lavere end hvis energien kommer fra fossile brændstoffer som kul eller olie.

For det andet afhænger CO2-udledningen også af størrelsen af de data, der overføres. Højere kvalitet af video og lyd vil kræve mere data og dermed mere energi til overførslen.

En rapport fra The Shift Project fra 2019 viste, at streaming af video tegner sig for omkring 1% af den globale CO2-udledning, hvilket svarer til omkring 300 millioner tons CO2 om året. Af dette udgør streaming af film og tv-serier 34%, mens streaming af musik udgør 11%.

Ifølge samme rapport er den største kilde til CO2-udledning fra streaming ikke selve overførslen af dataene, men derimod produktionen af de enheder, vi bruger til at streame med. Produktion af smartphones, tablets og andre enheder kræver store mængder energi og ressourcer og er derfor en stor kilde til CO2-udledning.

Så hvad kan vi gøre for at mindske vores påvirkning på miljøet, når vi streamer? En af de vigtigste ting, vi kan gøre, er at vælge en kilde til energi, der er vedvarende. Hvis det er muligt, bør vi også vælge en streamingtjeneste, der bruger vedvarende energi. Vi kan også mindske vores CO2-udledning ved at vælge en lavere kvalitet af video og lyd, når vi streamer, da det vil kræve mindre data og dermed mindre energi til overførslen.

Endelig kan vi også mindske vores påvirkning ved at reducere antallet af enheder, vi bruger til at streame med. I stedet for at have flere forskellige enheder, kan vi vælge at streame indhold på en enkelt enhed.

Når du streamer, påvirker det blandt andet CO2-udledningen via følgende ting:

  • Dit strømforbrug for den enhed du streamer fra
  • Strømforbruget fra den server du streamer fra
  • Strømforbruget ved at holde din og serverens internetforbindelse i gang